Arról, hogy miért Biciklit Gilles-nek! Watteau komédiása, Gilles, régóta kedves a számomra. Tudja a bánat, hogy miért. A bánat, persze, azért is, de mind a figura, mind pedig a hozzá fűződő viszonyom ennél valamivel összetettebb, nyilván. Sőt, olykor új, számomra is meglepő összefüggések fedik fel magukat, de ezekről talán máskor, máshol. Szóval az ötlött az eszembe, hogy kéne neki szerezni egy biciklit. Nem feltétlenül, hogy felviduljon tőle, talán csak, hogy hozzá tartozzon. De igazából azt se bánnám – bár némileg meglepne, bevallom – ha kibiciklizne vele a képből.

Arról, hogy miért shopping list Indulás előtt kaptam Orsitól egy kis bevásárlólistás noteszt, hogy leírjam bele, miket láttam. Ez tehát a napló, minden oldalán ott a SHOPPING LIST felirat, innen gépelem a bejegyzéseket, bár persze egy idő után – néhány nappal megérkezésemet követően ­– megtelt. Hál' Istennek, hogy így mondjam.

2010. október 31., vasárnap

Október 9, szombat, tizenegyedik nap

A kedves hazug, akinek az orra hegye sajnos kilóg a képből.
Purkersdorfból kifelé menet a Bécs patak/folyó mentén kell rákapcsolódni a bicikli- meg jogging- meg kutyasétáltató útra, ami kevéssel a Schönbrunn előttig vezet, és egészen kellemetes, sőtmitöbb szép. Ott tekertem, utána keresztül a szombati piacon, amiről az hírlik, hogy híres, van egy régiséges-kacatos-mindenfélés meg egy zöldséges-gyümölcsös része. Különös nyugalommal, sőt szabadsággal töltött el a tudat, hogy utazásom körülményei miatt úgysem vehetek és vihetek magammal semmit, úgyhogy miután megtaláltam a képeslapot, amit Zsófinak készültem elküldeni, tovább is álltam. A képeslapért először 2 eurót kért a török kinézetű tag, aztán ideadta 40 centért, mondván, hogy a többi Geschenk. A képeslapküldésből végül semmi sem lett, mert kiderült, hogy a posta zárva, egyébként hétvégén egy csomó minden zárva van, vagy korán zár, ez külön szép a nagyáruházak esetében, ilyen ott, ahol nincs vadkapitalizmus, és a hétvégék fő kirándulóhelyei nem a shoppingcenterek. 

Iskolabusz, na jó, nem.

Egyébként járkálás, biciklizés a belvárosban, sok nagy ház a császárság jegyében, meg sok kisutca, hogy legyen hol elbújni. Két román kinézetű harmonikás Shostakovich második keringőjét játszották, majd az Amélie-ből valamit, egy csávó az I'm Yours-t gitározta (dedikálom Jannak mert szereti, és Zsófinak mert szeretem), utána hasonlóan vidám számokat, de amitől tényleg vidám lett az egész, az az, hogy ott volt négy csaj meg egy csávó, a barátai, akik ottan buliztak, és csinálták a hangulatot. A Kärntner Straßen, ahol bicikli nélkül sem egyszerű a közlekedés a rengeteg turista között (aki persze én is voltam, csak rólam nem tudták, mert bicikli volt nálam, és nem féltem használni), egy barni sakkozott, mellette a felirat kartonon, hogy ingyen sakk Jamajka legjobbjával, tényleg gyors volt a csávó, egyébként pénzt gyűjtött valamire, aki akart, adhatott. Ahol csütörtökön a francia fúvósok zenéltek, oda most valami hasonlóan megmentek egy hajónak öltöztetett gördíthető franciaágyat toltak, rajta részben ők maguk, részben meg a hangszerek, és zenéltek. 

Ne haragudj, kolléga, hogy zavarlak – Á, nem, dehogy! –, de az egyik lovadnak hiányzik a feje.

Ma 53,43 kilométeren keresztül tekergettem-tologattam a biciklit. Holnap készülök továbbmenni (mint majd kiderül, ez nem fog összejönni, de ezt én még csak nem is sejtem), így a vacsoránál odaadom a kolozsvári tájképet, ami egy lerobbant dácsiát ábrázol egy belehajoló férfival, az előtérben meg egy feltúrt utca, a gang. Zsolt mesélte, hogy neki milyen élmény volt, amikor Erdélyben járt, és minden falu végén visszatérő motívumként ott állt egy dácsia felnyitott motorháztetővel és egy belehajoló, könyökig olajos férfival, ezért választottam ezt a fotót.

3 megjegyzés:

  1. szia zsolti! most láttam ezt a blogot, s nagyon megörültem neki. azért, mert én fánod lettem, mióta elmentél. olyan nagy fán, hogy mindig lájkoltam fészbukon, amikor édesanyád kiírta hogy éppen milyen városba érkeztél meg. szóval, én nagyon szuportállak téged, s ezt jólesik elmondani. minden jót! ágota (a kispista)

    VálaszTörlés
  2. kell-e mondanom, Ágo, hogy mennyire. hogy jólesik. most egy ideig nem sűrűn fogok különböző városokba megérkezni, de a szupport az továbbra is elkel, sőt! hogy pontosan mihez, az remélem, nemsokára kiderül, ha sikerül a napló begépelésével utolérnem magam. vidámság 4ever!

    VálaszTörlés
  3. mindig, amikor azt irod, hogy "vidamsad 4 ever" vagy ugyanerre a temara mas variaciot, jon, hogy elszomorodjak. mert ha ezt valaki hangsulyozza en mindig ugy sejtem, hogy pont a forditottja van ervenyben. De szerintem minden amator zseni teved egyet kettot, ugy hogy "nem hiszem mig nem latom" alapon, majd minden kiderul akkor, amikor utolered magad a naplogepelessel, vagy amikor utolerlek en a nemet fovarosban a januari berlinale idejen.

    VálaszTörlés