Arról, hogy miért Biciklit Gilles-nek! Watteau komédiása, Gilles, régóta kedves a számomra. Tudja a bánat, hogy miért. A bánat, persze, azért is, de mind a figura, mind pedig a hozzá fűződő viszonyom ennél valamivel összetettebb, nyilván. Sőt, olykor új, számomra is meglepő összefüggések fedik fel magukat, de ezekről talán máskor, máshol. Szóval az ötlött az eszembe, hogy kéne neki szerezni egy biciklit. Nem feltétlenül, hogy felviduljon tőle, talán csak, hogy hozzá tartozzon. De igazából azt se bánnám – bár némileg meglepne, bevallom – ha kibiciklizne vele a képből.

Arról, hogy miért shopping list Indulás előtt kaptam Orsitól egy kis bevásárlólistás noteszt, hogy leírjam bele, miket láttam. Ez tehát a napló, minden oldalán ott a SHOPPING LIST felirat, innen gépelem a bejegyzéseket, bár persze egy idő után – néhány nappal megérkezésemet követően ­– megtelt. Hál' Istennek, hogy így mondjam.

2010. december 6., hétfő

Honfitársak

Délután (november 1, hétfő, a hajléktalanszálló nyitásának napja) még utolsókat rendeztünk a termen, és éppen sütiszünetet tartottunk, amikor megjelent két férfi, egy fiatalabb, meg egy idősebb (másként aligha lehetett volna), tört némettel érdeklődnek, hogy akkor jöhetnek-e este, és maradhatnak-e éjszakára is, maradhatnak, persze, Wolfgang, a biztató hangfekvésű hippi süteménnyel kínálja őket, üljenek le közénk, tányért is kapnak, az arcukon (főleg a fiatalabbén, 30 év körüli lehet, és egyáltalán nem beszél németül) bárgyú mosoly, hálálkodás, második kínálásra az idősebb, a szószóló újabb sütit választ, int a társának, hogy ő is vegyen még, amíg kínálják, mire ő legyint, hogy "las' că ajunge" ('hagyjad, mer' elég volt'), én pedig ebből rögtön levontam a tutibiztos következtetést: románok. Beszélgettünk, ekkor még örültünk egymásnak, felsoroltak néhány német várost (pl. Frankfurt, most erre emlékszem), ahol még megfordultak, persze munkát kerestek az ígéret földjén, papírok meg nyelvtudás híján nyilván nem jött össze, de milyen jó, hogy itt vagyok, hátha tudok nekik munkát szerezni. Ugye tudok? Az előző mondatba azért került bele az a zavaró "ekkor még", mert a történethez az is hozzátartozik, hogy az első találkozáskor még bárgyú mosollyal hálálkodó fiatalember (az idősebb aztán már nem jelent meg) néhány nap múlva pár hasonló korú román társával már nagyban főnökösködtek, hogy mi az, hogy nem adok nekik ingyen borotvát (ami egyébként 20 centbe kerül) meg protestáltak, hogy ők más szobában akarnak aludni, mert a lengyelek büdösek, szóval csinálták a feszültséget, és arra a helyzetre visszagondolva például nem tudom elmondani, bármennyire is szeretném, hogy örültem nekik. Egyébként olykor tényleg jólesik románokkal beszélgetni, volt már rá példa, majd azt is elmondom.

2 megjegyzés:

  1. bator vagy
    en irigy
    megyek hozzad
    es ez nem vers, jo?

    VálaszTörlés
  2. gyere blatyó bárakármelyik pillanatba
    s hogy vers vagy nem vers majd eldönti az utókor

    VálaszTörlés