Arról, hogy miért Biciklit Gilles-nek! Watteau komédiása, Gilles, régóta kedves a számomra. Tudja a bánat, hogy miért. A bánat, persze, azért is, de mind a figura, mind pedig a hozzá fűződő viszonyom ennél valamivel összetettebb, nyilván. Sőt, olykor új, számomra is meglepő összefüggések fedik fel magukat, de ezekről talán máskor, máshol. Szóval az ötlött az eszembe, hogy kéne neki szerezni egy biciklit. Nem feltétlenül, hogy felviduljon tőle, talán csak, hogy hozzá tartozzon. De igazából azt se bánnám – bár némileg meglepne, bevallom – ha kibiciklizne vele a képből.

Arról, hogy miért shopping list Indulás előtt kaptam Orsitól egy kis bevásárlólistás noteszt, hogy leírjam bele, miket láttam. Ez tehát a napló, minden oldalán ott a SHOPPING LIST felirat, innen gépelem a bejegyzéseket, bár persze egy idő után – néhány nappal megérkezésemet követően ­– megtelt. Hál' Istennek, hogy így mondjam.

2010. november 22., hétfő

Október 19, kedd, huszonegyedik nap

Senkit sem akarok összezavarni, de ma a bejegyzés címében megjelölttől különböző nap van, egy másik nap van ma. November huszonegyedike. Mától tehát elkezdtek fotók kerülni a korábbi bejegyzésekbe, ha van kedvetek kicsit visszalapozni, nézzétek meg őket. A szöveget nem muszáj újraolvasni, de ki tudja, a fotók fényében némely dolgok akár át is értelmeződhetnek, és az mindig izgalmas. Egyébiránt a legelső változat óta a szövegekben is történtek apró változások, bár ez lehet, hogy a blog műfaji követelményeinek némileg ellentmond. (Az idősíkos gondolatmenet nyakán még egy utolsót teker az a körülmény, hogy tegnap, miután tényleg sikerült néhány fotót feltölteni, és miután már ez a bejegyzés is megvolt - jelen mondat híján -, "leesett az internet", így megjeleníteni már nem tudtam. Csak most, november huszonkettedikének borongós délutánján.)

Katja, Reinhard lánya mutogatta meg a várost, azt kell róla tudni, hogy kulturális szempontból egy nagy kultúrváros, ezzel az arcával leginkább egy Erich Kästner-emlékművön keresztül kerültem kapcsolatba, egészen helyes darab, mellékelve. A nap következő programpontja a mosás (ezúttal mosógéppel), aztán nyolc körül ismét a városban, vacsora a Döner Baboș nevű helyen, becsületes adag kebab, mosolygós törökök, Katja mesélte róluk, hogy amikor néhány barátja szalmakrumplit rendelt, és indokolatlanul sokat kellett rá várniuk, panaszt tettek, a törökök pedig egykettőre gondoskodtak a kárpótlásról: mindenki kapott egy Döner Baboș-logóval ellátott sárga simléderes sapkát, azóta is büszkén viselik (vagy baseball sapkát, mi mindigis úgy mondtuk neki, hogy simléderes, de hogy hogy írják, azt sosem tudtam, meg kellett nézzem a neten).

A könyvek gerincén címek is vannak, részben saját regényei, részben világirodalom, gondolom, a könyvtárából.


Kilencre az Ost Pol (Keleti-sark) nevű helyre mentünk, értitek, mint az Északi-sark meg a Déli-sark, csak ez a keleti, teljesen DDR-fíling kívül-belül, így van kialakítva. A jellegzetes dizájn mellett például ősrégi (de működő) játékgépek meg különböző kiállított tárgyak segítenek ennek a fílingnek megteremtődni, s van egy orgonaméretű jukebox is, olyan egészen kicsi lemezekkel működik, azokat teszi be valahogy magának, a számok listáján meg vagy kétszer is megjelenik Koncz Zsuzsa neve. Szóval ha más nem is, egy ilyen gép azért még szívesen elférne a szobámban, még ha a tetején is kéne aludnom. Piros sört ittam, egészen jó volt, közben koncert, Mohna énekelt, huszonéves csaj valami billentyűs hangszerrel, a youtube-n meg lehet nézni-hallgatni, hangulatos zene, hozzám nem igazán áll közel. Björköt juttatta eszembe, de inkább nem hasonlítom hozzá, egyikről sem mondhatom, hogy ismerem. Utána egy szakállas berlini csávó szórakozott a gitárjával meg valami elektromos szerkentyűvel (nem nagyon tudom ezeket), kicsit elszállós, kicsit drum'n base, kicsit mondanivalós szöveg. A zene számomra kicsit felejthető, de jó volt ott lenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése